Lilypie 2nd Birthday Ticker

torstai 3. tammikuuta 2008

Kokomerkinnöistä

Kun Heikki kasvaa vauhdikkaasti niin vaatteita jää myös pieniksi aika vauhdilla. Kriittisin mitta on tähän asti ollut keskivartalon pituus ja tästä syystä pieniä bodyjä on jo kasa. Omatekemiini bodyihin tein jatkopalat, joten esim. 56 cm bodyä pystyi käyttämään melko pitkään, mutta valitettavasti nepparit eivät näytä olevan standardoituja ja nämä palaset eivät kaupan bodyihin sovi. Nyt odottelenkin että postiluukusta kolahtaisivat tilaamani bodyjen jatkopalat - ja toivon, että ne tosiaan sitten käyvätkin kaupan bodyihin.

Muut kriittiset mitat ovat päänympärys (usean paidan ja bodyn kohdalla olen todennut kiskoneeni sen viimeistä kertaa Heikin päälle, kun kiskomiseen tarvittava voima ylittää kriittisen kynnyksen ja Heikki alkaa parahdella) ja näköjään myös vyötärönympärys. Tänään nimittäin laitoin ensimmäistä kertaa Heikille isovanhemmilta saadut hienot farkkuhaalarit, ja ne näyttävät olevan tarkoitetut hieman solakammalle vauvalle. Päälle ne kuitenkin menivät, ja ehkä kertakäyttövaipan kanssa sopivat vielä jonkun aikaa, mutta harmitti kuitenkin kun en ollut niitä älynnyt aiemmin ottaa käyttöön. Näin on käynyt myös muiden vaatteiden kohdalla.

Lisäksi käytännön harjoittelun jälkeen olen havainnut tehneeni osittain melko epäkäytännöllisiä vaatteita Heikille. Potkuhousut ovat hankalia, jos niissä ei ole haaranepitystä. Haaranepilliset taas paljon hankalampia tehdä. Myös paidat ovat huomattavasti paljon epäkäytännöllisempiä kuin bodyt, mutta ah niin paljon helpompia tehdä... Seuraavalla kerralla pitänee keskittyä käytännöllisyyteen eikä määrään.

Tänään huvituin vaatteiden kokomerkinnöistä jälleen kerran. Faktaahan on että jenkkilästä ostetut 3-6/9 kk kokoiset vaatteet alkavat olla Heikille nyt jo pieniä. Heikki sai joululahjaksi Adidaksen verkkarit, joissa on kansainväliset kokomerkinnät. Näistä voi päätellä, että a) eri maissa vauvan kokoa katsotaan eri näkökumista ja b) vauvat ovat erikokoisia eri maissa.

UK 6-9 MO (6-9 kk)
USA 12 M (12 kk)
F 12 MS (12 kk)
D 74 (74 cm)
E 74 (74 cm)
I 9-12 M (9-12 kk)
J 85 (85 cm??)
CDN 12 M (12 kk)

Tähän ei osunut nyt yhtään painon mukaan tehtyä koon määritystä, mutta ainakin jenkki-vaatteissa olen sellaisiakin nähnyt. Lisäksi tuota J (Japani?) kokomerkintää en kyllä hoksannut, mistä se 85 tulee? Suomessahan käytetään yleensä vaatteissa samaa merkintää kuin Saksassa (D). Tämän perusteella näyttäisi että esimerkiksi USAssa vauvat ovat vuoden ikäisenä pienempiä kuin UK:ssa. Edellisessä postauksessa näyttämääni pituuskäyrään verrattaessa keskimäärin 74 cm saavutetaan 10 kk iässä, ja +2 käyrällä menevät saavuttavat sen 6 kk iässä. Toki 74 cm vaatteet ovat sopivia ennen kuin 74 cm rajapyykki on saavutettu, joten ehkäpä tästä voisi päätellä että saksalaiset, espanjalaiset ja suomalaiset lapset ovat isokokoisempia kuin mm. jenkit ja ranskalaiset.

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Pakko toseta tähän kokoasiaan vielä, että ei ne senttimerkinnätkään ole ihan aukottomia. Tai ainakin olen ollut huomaavinani merkittäviä eroja bodien pituuksissa valmistajasta riippuen vaikka kaikkien niskalapussa lukisikin 80cm. Ja jenkkikoot onkin sitten ihan pelkkää hepreaa. Otto 11kk > 10mons...

Tiina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.