Lilypie 2nd Birthday Ticker

lauantai 15. syyskuuta 2007

Kestovaippojen maailmaan tutustumassa

Perinteisten odotusajan kysymysten (koska laskettu aika, tyttö vai poika, mikä olo, mikä sairaala, jännittääkö) lisäksi uusi (?) yleinen kysymys tuntuisi olevan "alatteko käyttää kertakäyttö- vai kestovaippoja?". Tähän kysymykseen en osannut pitkään vastata mitään, kun en ollut asiaa sen tarkemmin ajatellut. Nyt kun h-hetki lähenee ja myöskin kun olen vierestä seurannut muutaman vauvan vaippajuttuja, asia alkaa tuntua ajankohtaisemmalta.

Nyt olenkin sitten viime viikkoina hankkinut tietoa kestovaipoista niin netistä (aivan pullollaan!) kuin kokeneemmilta kavereilta. Kavereiden kokemukset jotakuinkin sataprosenttisesti positiivisia, joukosta löytyy niin täyskestoilijoita (ei ollenkaan kertakäyttöisiä) ja sellaisia jotka käyttävät sekä kerta- että kestovaippoja. Tällä hetkellä voisin kuvitella että itse tulisin lukeutumaan tuohon jälkimmäiseen kastiin.

En ala tähän nyt mitään luentoa pitämään vaipoista, koska sitä on netti pullollaan (ks. esim. Wikipedia, Kestovaippainfo), mutta idea siis kestovaipoissa se että sitä ei heitetä pois käytön jälkeen vaan pestään, ja tämä siis säästää niin luontoa kuin kukkaroa. Tuosta sekakäytöstä en ole varma säästääkö kukkaroa niin paljon, jos investoi sekä kesto- että kertavaippoihin, mutta luontoa kuitenkin (jostain luin että kertakäyttövaipoista tulee 1500 kg jätettä per vauva!).

Kestovaippa siis yleensä rakentuu kahdesta osasta: sisävaipasta joka imee kosteutta ja ulkovaipasta joka eristää sitä. Näihin on sitten ihan tuhoton määrä eri vaihtoehtoja... Sisävaippa pestään joka käytön jälkeen ja ulkovaippa harvemmin, siksi ulkovaippoja ei tarvita niin paljon. Ja jos tässä muuten nyt selitän jotain ihan ohi suuni, niin saa kommentoida ja korjata! :)

Olen varautunut kestovaippailun testaamiseen seuraavasti:
* äitiyspakkauksen yksi sisävaippa + yksi ulkovaippa + kasa harsoja
* Tiinalta lainassa "aloituspakettina" kaksi sisävaippaa (toisessa kiinni oleva ja toisessa irrallinen imu, eri materiaaleja) + harsoja + yksi ulkovaippa
* itse tekemäni sisävaippa ja kutomani ulkovaippa (SK 4/2007) -> nämä tosin näyttävät aika isoilta ja näiden aika tullee varmaan vähän myöhemmin (ainakin tuo sisävaippa on valtava verrattuna Tiinalta lainattuihin pikkuisiin
* Kolmas kasa harsoliinoja (ommeltu Eurokankaan harsosta)

Vasemmalla kaikki vaihtoehdot: Ylärivissä sisävaippoja, vasemmanpuolisin äitiyspakkauksesta, loput Tiinalta. Sitten itse tekemäni sisävaippa ja muutama harso. Alarivissä pari kuorta + itse tekemäni villahousut (jotka nyt pesty ja käsitelty jo lanoliinissakin). Toisessa kuvassa vielä itse tehdyt suurennuslasin alla - sopii suunnittelemattakin näköjään värien puolesta yhteen, mikä ei toisaalta ole ihme kun vihreä on nyt meikäläisen hittiväri :)


Jos siis näillä ei keksi että onko kestovaippa toimiva ratkaisu meillä, niin ei se ainakaan vaihtoehtojen puutteesta johdu vaan jostain ihan muusta...

Teinkin alun kysymysten innoittamana UKK-osaston tuonne oikeaan palkkiin :) Pitänee tarvittaessa päivitellä sitä sitten.

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Hei,

Aloituspaketti näyttää hyvältä, mutta sellainen korjaus, että se fleecestä tehty vaippa ei enää kaipaa kuorta (siis se, jossa lukee Eemukka). Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, se päällisen fleece pitää kosteuden yhden vaihtovälin ihan hyvin - mutta sitten meneekin koko vaippa pyykkiin, eli kyseessä on ns. taskuvaippa, joka sitten vauvan kasvettua on helppoudessaan aivan ihana...ainakin mun mielestä. ;)

Helena kirjoitti...

Kiitos Tiina kommentista! Muistankin nyt että tuosta oli puhetta, ja siis extrahyvä että on siis vielä tuollakin tavalla erilainen malli testauksessa!